20140217

[622] BCN al segle XVIII


Segle XVIII. BCN.
Un esplèndid gravat acolorit de la ciutat de Barcelona. Detall de la muralla de mar, fins a la porta de Llevant. Per sobre de les teulades, s'eleven les agulles dels campanars de les esglésies barcelonines. A l'esquerra, la del Pi; al centre les de la Catedral i Sant Just; a la dreta, les de Santa Maria del Mar en primer terme, i Santa Caterina (avui desapareguda) i Sant Pere de les Puel·les al Born.
Segle XVIII. BCN.
La muralla de mar a Ponent, amb la torre rodona de les Puces que hi havia al final de la muralla de la Rambla, i les drassanes. A l'horitzó, l'imponent massís de Montserrat, i a la dreta, el castell de Montjuïc. Esbarriades per la plana barcelonina, ermites, masos i convents.
Segle XVIII. BCN.
La Ciutadella espanyola ha destrossat el barri del Born i amenaça i subjuga la ciutat des de Llevant, igual que Montjuïc des de Ponent. Damunt de l'antic bastió, l'esplanada de la Plaça de Palau, on creixerà el Portal de Mar. El Rec Comtal, que abans del setge de 1714 passava pel mig del Born, ara fa de fossat militar i desguassa a la platja d'una Barceloneta encara a les beceroles. 
Segle XVIII. BCN.
El port de la ciutat, una de les claus de la prosperitat del comerç del nostre país al llarg dels segles, perfectament protegit pel característic moll corbat que s'hi anà desenvolupant des dels segles medievals.
Segle XVIII. BCN.
Detall dels immensos galions i galeres. L'arriba de la marineria de mala estofa a la ciutat feia florir prop del port establiments de vicis barats i immediats de tota mena.
Segle XVIII. BCN.
El potent far barceloní, amb la llanterna del fanal damunt de tot.
Segle XVIII. BCN.
Gravat l'autor del qual estic cercant, potser francès, o potser neerlandès per l'exaltació de banderes.