20111024

[32] Les postals de l'Associació

El vailet amb pantalons curts i mitjons fins al genoll no fa tants anys que encara corria pels carrers de pobles i viles. En sóc testimoni personal: jo vaig anar a estudi (que és com ho dèiem a casa) amb mitjons de rombes, que a l’hivern los xiquets estiràvem per veure si arribaven més i més amunt... Llavors, a finals dels setanta, la canalla ja començava a notar la bonança de les famílies i els pantalons curts es van anar allargant, també per a les noies. Les espardenyes s’havien acabat molt abans, i ja corríem amb aquells sabatots de la marca Gorila, que regalaven unes fantàstiques pilotetes verdes molt botadores.




Aquest cartell s’ha tornat a fer-se popular darrerament, ara que els tribunals (que són un l’únic aparell centralitzat d’estat, del seu estat, juntament amb l’exèrcit), volen fer de les sentències lleis i dir-nos quina llengua hem de fer servir a l’escola. Encara es pensen que necessitem el seu permís per parlar com bonament podem! Allò que no acabo d’entendre, però, és que la nostra intelligentsia benpensant digui que a Madrid no han canviat durant més de cent anys. Perdoneu: els qui no hem canviat som nosaltres, ai las! Com deia la padrina: mentre hi haurà rucs faran aubardes.

Anys 1910. Cervera.
Anys 1910. Cervera. La Curullada.
Anys 1910. Coll de Nargó.
Anys 1910. Gandesa. Balcó de la Fontcalda.
Anys 1910. Catedral romànica de la Seu d'Urgell.
Anys 1910. Cervera. Castell de Boixadors.
Anys 1910. Vallbona de les Monges.
 Avui a la comarca de l'Urgell, a la part sud, coneguda encara avui popularment com la Baixa Segarra, i els seus habitants considerats «segarrencs».
Anys 1930. L'Associació Protectora de l'Ensenyança Valenciana.
1915. Revers d'una carta postal circulada de l'Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana.
Anys 1910. Prades (Priorat).
Anys 1910. Vielha.
Anys 1910. Bossost.