20230828

[2515] Lo Concurs Agrícola de 1906 als Doks lleidatans

 

1906. Concurs Agrícola a Lleida (foto).
Diploma que atorga la Medalla de Plata a la producció de camamilla del linyolenc Josep Tarragó i Gelabert i associat.
1906. Concurs Agrícola a Lleida (foto).
Una vista de la ciutat de Lleida de començament del vintè segle. 

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Ideal», Lleida, de 15 de maig (FPIEI).
Aquell any de 1906, Lleida celebrà una mena de fira agrícola, seguint el costum dels temps a les principals ciutats europees, que s'anomenà, traduït del castellà de l'època, Concurs de Maquinària Agrícola i Exhibició de Productes del Sòl i Subsol a la Província de Lleida
Se celebrà al «vasto local dels Docks» tot ornat amb «gallardetes i banderolas», a tocar de l'estació del ferrocarril. En Josep Sol i Torrents en fou el president de la comissió organitzadora. Un veritable precedent del gran Concurs Agrícola que la Mancomunitat de Catalunya hi organitzaria al 1921, i del que la Confederación del Ebro hi farà al 1928, i que marcarien una fita important en el desenvolupament i mecanització del camp lleidatà.

1929. L'edifici dels Doks, Lleida.
Foto: Josep Gaspar (MdC).
Al costat de la nova estació, destaca la gran superfície de la teulada de l'edifici dels Doks, que era destinat a emmagatzematge de mercaderies. A la part superior esquerra, l'alt molí fariner de 1915, construït per l'arquitecte tarragoní Francesc de Paula Morera i Gatell, que fou l'arquitecte municipal des de 1906. 

1929. L'edifici dels Doks, Lleida.
Foto: Diari Segre.
Els Doks foren un «magatzem de planta lliure amb coberta de voltes de quatre punts, estructura metàl·lica amb pilars de ferro colat, bigues de gelosia en aspa i voltes de rajola. façana amb paredat de pedra i obertures remarcades amb maó massís», tot d'estil industrial modernista (viqui). 

1886. L'edifici dels Doks, Lleida.
«Diario de Lérida», de 14 de juliol (FPIEI).
A la sessió de 10 de juliol de la Paeria s'hi discuteix de l'oferta que el Banc Mercantil de Lleida d'oferir per llogar el Mercat de Sant Lluís per a la possible ubicació d'un teatre a la ciutat, i del trasllat del mercat als Doks, que era propietat del mateix banc. El projecte no s'arribaria a fer mai. Però sabem gràcies a això que els Doks, almenys uns primers doks, ja eren construïts.

1886. L'edifici dels Doks, Lleida.
«Diario de Lérida», de 27 de febrer (FPIEI).
Als Doks aquell any s'hi acabaren de fer obres de separació d'espais i pavimentació, «que el año anterior habían quedado sin terminar», cosa que data l'obra al 1885. Desconec si l'edifici dels Doks a què es refereixen les notícies periodístiques d'abans del 1900 ja era aquest mateix edifici modernista o bé un edifici anterior, tot i que d'entrada em semblaria poc probable una nova construcció en tan pocs anys. En cas que s'haguessin refet, cal apuntar a la data de construcció de la farinera, que s'acompanyaria de la remodelació dels magatzems.
 Actualment, i juntament amb la farinera adossada, la Paeria hi preveu la construcció de la nova estació d'autobusos de la ciutat, un cop adquirida la propietat al 2012 mitjançant permuta amb l'empresa propietària La Meta de Vall Companys, que n'havia esdevingut propietària l'any 1956.

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Relámpago», Tremp, de 15 d'abril (FPIEI).
El Reglament de l'exposició a la publicació trempolina: es volia que fos un esdeveniment d'abast provincial. La mostra s'allargaria dos mesos, des del 15 de maig, acabada la festa major, fins al 15 de juliol. El trasllat anava a càrrec de l'expositor, mentre que l'organització no els cobrava als expositors de maquinària per ocupació de l'espai, excepte si s'hi produïen vendes, el 2% de les quals revertirien sobre l'organització. En canvi, els qui hi exposessin productes agrícoles o industrials per a venda al detall havien d'abonar certa quantitat per metre superficial. Segueixen les categories i classificació dels productes d'exhibició.

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Ideal», Lleida, de 17 de maig (FPIEI).
Els membres del jurat de l'exposició que mostrava els avanços de l'agricultura i indústria agrícola lleidatanes, entre els quals el nostre consagrat escriptor Magí Morera i Galícia com a president i l'enginyer militar Francesc Macià com a vocal, entre altres prohoms de Lleida i altres pobles del Segrià i la plana urgellenca.

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Pallaresa», Lleida, de 15 de maig (FPIEI).
Crònica de la inauguració. A banda de les autoritats habituals, «la plazoleta que da acceso a los Doks se ha arreglado convenientemente, levantándose en ella un arco sencillo pero elegante». El senyor gobernador civil (espanyol) va afirmar en el seu discurs que «nuestro joven monarca» (espanyol) és «el primer agricultor de España», ahahaha...

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Pallaresa», Lleida, de 16 de maig (FPIEI).
 Un article laudatori de la iniciativa comercial.

1906. Concurs Agrícola a Lleida.
«El Ideal», Lleida, de 14 de juliol (FPIEI).
Llista dels premiats al concurs-exposició agrícola. Hi podem trobar els màxims exponents de la maquinària i producció agrícola de la Lleida d'inicis del segle XX. Entre els lleidatans premiats amb medalla d'or, productors d'oli com Mangrané, d'anís com Arrufat, d'A. Ciutat per les esventadores (per ventar el cereal ja trillat a l'era), els vins d'A. Florensa o les conserves d'Hermenegild Agelet.

1900. Publicitat d'Anís del Pilar, de Ramon Arrufat.