20220323

[2363] L'Artística Industrial lleidatana, fàbrica de mobles



Anys 1910-20. Fàbrica de mobles "La Artística Industrial", 
d'Enric Lamolla, Lleida.
La fàbrica de mobles era a les mateixes instal·lacions que la de licors. En aquesta imatge es veuen amb claredat els magatzems de l'estació de tren al darrere, cosa que els donava accés a carregar els vagons amb el mínim transport. Fins i tot s'albira un petit trosset de riu, entre les branques despullades dels xops de la ribera del Segre. Segons el peu de foto, també hi feien carros. La fàbrica era al final de la Rambla de Ferran, una mica cap endins, cap al riu, i s'hi arribava a través d'un carreró del qual se'n digué, és clar, Passatge Lamolla. 

Anys 1910-20. Fàbrica de mobles "La Artística Industrial", 
d'Enric Lamolla, Lleida.
Detalls de la imatge de la fàbrica. L'activitat amb els licors hi havia començat al 1835. La fotografia fou presa des de dalt, però no pas des de cap dron, òbviament. Es prengué del bloc de cases que hi havia en aquest lloc, davant de la primitiva estació de tren. En fer-se la nova estació, al 1927, el bloc fou enderrocat i en sortí la plaça Ramon Berenguer IV, que encara perdura. Per tant, la imatge ha de ser anterior a aquell any. 

1900. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«Diario de Lérida», de 18 de maig (FPIEI).

1903. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«Diario de Lérida», de 16 de juny (FPIEI).
Anunci de la fàbrica de mobles d'Enric Lamolla. La botiga era a Rambla de Ferran 30, i la fàbrica dins el complex de la destil·leria, Noguerola enllà. En deien, precisament, Passatge Lamolla, al número 50, tocant ja a l'estació. Fabricants i venedors alhora, els preus resultaven imbatibles. S'hi aclareix que «no vende a ningús almacenista de Lérida».

1905. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Pallaresa», de 25 de desembre (FPIEI).
Anunci a la premsa local. 
1905. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«Lo Gat del Famades: setmanari humorístic amb ninots»
núm.1, de 16 de setembre (FPIEI).
La moda corbada o modernista vienesa.

1906. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Ideal», de 15 de juliol (FPIEI).
També s'anunciaven amb el nom de «Fàbrica Lamolla».

1906. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Pallaresa», d'1 de setembre (FPIEI).
Els característics llits de ferro de l'època. De marca Torres, eren venuts també a la fàbrica d'Enric Lamolla, a la Rambla Ferran, 50.

1899. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Pallaresa», de 9 de maig (FPIEI).
La botiga de mobles de Lluís Aixalà, als baixos del Gobierno Militar (espanyol) quan era al Carrer Major 45, anunciava que «todos los muebles de esta casa se construyen en la gran fábrica LA ARTÍSTICA INDUSTRIAL». Poc després, l'acord comercial es degué desfer, i el senyor Lamolla avisava als seus anuncis que ningú més a Lleida venia els mobles que ell fabricava. 

1906. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Pallaresa», de 6 de gener (FPIEI).
Els 'mobles corbats' devien ser els mobles d'inspiració modernista, de moda en aquell tombant de segle. Els balancins i butaques, potser aquelles de vímet recaragolat, eren peces cobejades, sobretot si portaven el nom dels vienesos Jacob i Joseph Kohn. No crec que fossin d'importació, sinó fabricats d'initació. 

1900-1910 ca. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
 Els mobles corbats marcarien una època.

1900-1910 ca. Magatzems «el Siglo», BCN.
Una vista a l'exposició dels mobles corbats vienesos i de vímet, segons la moda del moment.

1906. L'Artística Industrial, fàbrica de mobles, Lleida.
«El Ideal», de 15 de setembre (FPIEI).
La fabricació de mobles a les ciutats o pobles grans era un bon negoci: llavors no se'ls feien portar (o es podien comptar amb una mà) de fora ni eren prefabricats per a muntar. Els mobles s'adquirien ben acabats i polits de fàbrica. Al pas d'ara, a certa edat, ja no en els podrem canviar perquè ja no ens els sabrem muntar, oi?