20180223

[1807] Un Borbó amb l'aigua al coll al riu Llobregós

1907. El Pont del Bregós o Llobregós (la Noguera d'Urgell).
«La Ilustració Catalana», núm. 233, 17 de novembre.
Foto: Josep Claverol.

El pont sobre el riu Bergós o Llobregós, poc més avall de Ponts en direcció a Artesa de Segre, amb el talús meridional destruït per la força de l'aigua. Al fons, la palanca de fusta habilitada com a pas provisional: «En segon terme, es veu el pont de fusta per on passà el Quefe de l'Estat durant sa visita als llocs perjudicats per les inundacions».

1907. El Pont del Bregós o Llobregós (la Noguera d'Urgell).
«La Ilustració Catalana», núm. 233, 17 de novembre.
Foto: Josep Claverol.

Detall del pont malparat després de la riuada. Les tartanes s'amunteguen aturades al costat de la palanca. Per aquesta palanca creuà el jove rei (espanyol) Alfons XIII de visita a les comaques afectades per la gran riuada d'aquell any. Segons les cròniques del moment, la palanca cedí en algun punt i sa majestat del nostre veí Estat colonial acabà ben xop a dins de l'aigua.
1907. Riuada. Pas del Borbó Alfons XIII per terres lleidatanes.
«ABC», 21 d'octubre.

Tot i havent avisat el rei del mal estat de les carreteres, «él ha insistido a llevar a cabo la expedición». Això va fer que la gent dels pobles del ferrocarril, a Calat, Cervera, Bellpuig i fins i tot Lleida, que esperaven el pas del rei amb el tren per les estacions, no poguessin veure'l perquè havia decidit fer aquella marrada amb cotxe per resseguir els llocs afectats. Un cop avisada del fet, «la gente, defraudada en sus esperanzas, se retiraba silenciosamente».

Arribats a Ponts i només posats en marxa, «como se temía, D. Alfonso, el Presidente y las demas personas del séquito Real se han visto obligados a detenerse a la salida del pueblo de Ponts por haberse atascado el automóvil al pasar el puente provisional sobre el río Segre». L'explicació confon el riu Bregós pel Segre. Més avall, la informació és més acurada: «Entre Artesa y Ponts hubo un pequeño incidente desagradable. Un pequeño puente provisional, que se había tendido sobre el río Bregós, se hundió la paso del automóvil, cayendo D. Alfonso al agua. Afortunadamente, todo se redujo a un ligero baño, sin consecuencias».

El President del Govern (espanyol), Sr. Antoni Maura, d'origen mallorquí, anava al darrere del reial bòlid i ja no pogué creuar: «Por fin, después de muchos tanteos, se logró hallar un vado y pasar a la otra orilla». El Rei va visitar Torà, Ponts i Balaguer. Als dos primers pobles «pasó el automóvil por la calle Principal, que estaba iluminada con faroles a la veneciana de los colores nacionales y decorada con gallardetes y banderas». Vol dir nacionals espanyols. A Balaguer, va visitar la municipalitat on fou rebut de les autoritats locals.

Alfons XIII no arribaria a Lleida fins a les 10 de la nit d'aquell dia 20, «dirigiéndose directamente a la estación». 
1907. Riauda. Pas del Borbó Alfons XIII per terres lleidatanes.
«La Vanguardia», 21 d'octubre.

La crònica dels fets apareguda al diari barceloní explica també que a les estacions de pas del tren reial, «numeroso gentío ha aclamado al monarca, quedando desilusionado al enterarse que éste no iba en el tren».

Sobre l'accident a la sortida de Ponts, s'hi escriu que «al pasar por el puente provisional construído en la noche anterior, hundiéronse las tablas, quedando atascados los carruajes». Aquell dia, finalment, el Rei (espanyol) arriba a Lleida passats dos quarts d'onze de la nit. A l'estació, l'esperaven l'alcalde Costa, el bisbe Ruano, «demás autoridades e inmenso público». El rei es dirigí cap a Tarragona en tren per poder retornar a la metròpoli, ja que la línia de Saragossa, dita «del Norte» estava tallada pels aiguats.

La notícia del Borbó a l'aigua s'expandia amb gran rapidesa i tothom n'estava àvid de detalls. «Cuando se atascó el automóvil, acudieron los vecinos, trabajando con cuerdas para sacar el vehículo del atolladero». És clar que, «el Rey les ayudaba, animoso, en los trabajos», perquè ja sabem com són de treballadors els Borbons quan es tracta de Catalunya: s'hi esforcen al 155%.