20151116

[1213] «A l'Altíssim Crucifici, visitem-lo en Balaguer»

Anys 1900-1920. Balaguer.
Postal (Fototípia de L.Escolà) amb l'antic i ferreny pont medieval, que durant segles havia aguantat tantes sacsades de les aigües del Segre. No pogué resistir l'embat de la guerra. Podria semblar una vista poc freqüent, presa aigües amunt del pont, però no: és més senzill. La foto fou impresa del revés!
Anys 1900-1920. Balaguer.
Aquesta n'és la vista correcta, que ens deixa veure la façana antiga del Sant Crist, abans del 1915.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Detalls del Sant Crist i del Carrer del Pont, amb l'enorme areny que deixava veure el Segre en èpoques d'estiatge, sota els magnífics arcs medievals del pont.

Lluc Escolà Arimany (Sarrià, 17-11-1857 - Saragossa, 4-6-1930) es dedicà a la fotografia, establert a Saragossa (al C/ Independencia, 26) des de cap al 1880, on féu de professor a l'Escuela de Artes y Oficios en què ensenyà fotografia i reproduccions fotoquímiques, algunes emulsions de les quals foren desenvolupades amb l'ajut de S. Ramón y Cajal. Amb l'arribada cap al canvi de segle de les targes postals il·lustrades, tingué taller propi d'impressió per fototípia, en competició directa amb altres grans impressors de Barcelona o de la capital espanyola.


Anys 1900-1920. Balaguer.
El Sant Crist amb la nova façana.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Vista del reflex del Segre des de dalt del Sant Crist, amb el vell pont medieval i el cappont, tal i com es mostraren durant segles: només amb el Convent i les hortes a la marge esquerra, sense cap altra edificació.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Edició postal de Josep Claverol, de la Seu d'Urgell, amb la característica banda blanca a la part de la imatge, destinada al text, atès que l'altre costat era destinat a l'adreça per complet.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Una altra postal de Claverol amb el cambril del Sant Crist, rere la reixa amb l'altar preconciliar de cara a la imatge.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Detall del Sant Crist al cambril. 
Anys 1900-1920. Balaguer.
Una meravellosa vista de Claverol, ara del Convent de Sant Domènec, presa des de la marge dreta a tocar del vell pont medieval, amb el Segre prou crescut. 
Anys 1900-1920. Balaguer.
El pont medieval de la ciutat, protagonista silenciós al llarg dels segles dels setges més cruents i de la placidesa de la vida quotidiana, amb els pagesos i traginers que el travessaven en els seus tràfecs i quefers. 
Anys 1900-1920. Balaguer.
L'antiga façana del Sant Crist, amb el petit passeig arbrat que tenia al davant.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Després del 1915, des del carrer del Pont, la nova façana relluïa per damunt de la ciutat.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Detall de les arcades del vell carrer del Pont balaguerí.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Des de la vora del riu, a la marge esquerra, al camí de Lleida, presa arran d'aigua la imatge arquetípica de la ciutat.
Anys 1900-1920. Balaguer.
Detall del pont, dels plataners del camí, de la padrina que va amb el cove a arreplegar l'hortalíssia de l'hort. 
Anys 1900-1920. Balaguer.
Santuari del Sant Crist.
Segle XVII. Balaguer. 
«Goigs del Sant Crucifici de la molt leal Ciutat de Balaguer» (Sol-Torres, UdL).
Full dels gojos del Sant Crist de Balaguer, editats a Lleida per Jaume Magallon al 1689, prova que la devoció a la imatge s'havia ja escampat per tota la plana urgellenca. La quarta estrofa resumeix la trobada llegendària del Crist a les vores del Segre, un dels elements cabdals i necessaris per a la magnificació de la devoció:

A la banda de l'Almatà,
a on lo riu més se decanta,
esta Imatge se aturà
en una roqueta santa.


L'especialitat miraculosa del Sant Crist, a banda dels favors personals derivats de les pregàries dels fidels, en una plana pagesa i de secà com l'urgellenca (fins a la construcció del canal), derivà cap a la petició d'aigua de pluja:

Faltant aigua per la Plana
vénen moltes Professons,
i amb clemència sobirana
rep les santes devocions.


Notem el lleidatanisme, professons, i la consciència de pertànyer a la Plana, avui diluïda per una limitadora comarcalització moderna. I la tornada, que ens invitava ja a la visita de Balaguer (preferiblement dissabtes de Mercadal o en la diada del 9 de novembre). Quin gran anunci! De segur que hi degué haver algun consorci que en planificà la promoció:


TORNADA
Pecadors, deixem lo vici
puix tenim tal Medianer,
i a l'Altíssim Crucifici
visitem-lo en Balaguer.