Seguidors

20170916

[1770] De Panticosa al «Gran Fatxa»

2017. Agost. De Panticosa al Gran Fatxa.
Meravellosa ruta d'alta muntanya al gran Pirineu aragonès, envoltats de cims per totes bandes. Alta muntanya en estat pur, com podeu comprovar en les imatges (algunes de les quals del Sisco i la Carme, gràcies!). La llarga aproximació a aquest tres mil requeria pernocta per poder atacar-lo per darrere, pel coll de Marcadau ja en terres occitanes. Així doncs, el GEST belianenc, motxilles i tendes a l'esquena, i cames ajudeu-me, comença a pujar la tarda abans per tal de poder, l'endemà ben matinet, emprendre el camí de l'ascensió. 

Dit en llengua aragonesa: «A 'Punda dera Faixa u Vachimanya' (en castellán 'Gran Facha u Cúspide de Bachimaña', en francés 'Grande Fache u Soum de la Fache', en occitán 'Gran Faisha') ye una montanya aragonesa mugant con Francia. Centro cheografico d'os circos de Marcadau, Piedrafita y Vachimanya, ye rodiato de asabelos ibons.

«As rotas normals de puyata se fan dende a Val de Wallon u dende a zona de Respomuso (Circo de Piedrafita) dende o entibo de la Sarra (Sallent de Galligo). Debito a que ye un pico superior a 3.000 m y a su forma piramidal, lo fan mui atractibo ta os montanyers. En a suya tuca bi ha una chicota Virchen de Lorda».


Encara que aquest cim «només» faci 3.005 m. d'altitud, no us en refiéssiu pas! Des del coll fins dalt per la vertical llomada de 500 m. de desnivell, és més aviat tota una cresta, una gran façana pètria (d'on el seu nom), i sobretot a la part superior cal superar amb perícia els grans blocs de roca que la conformen. Un parell de nosaltres ens retirem prudentment quan la dificultat tècnica ens supera, però la resta del petit grup de caminaires del GEST coronarà el cim, és clar que sí!
2017. Agost. De Panticosa al Gran Fatxa.
El GEST dalt del cim.