Seguidors

20160705

[1462] El pic de la Coma Pedrosa andorrana

2016. Pic del Comapedrosa (Arinsal, Andorra).
El GEST se n'ha anat a Andorra, el nostre estimat Estat veí pirinenc. No, aquesta vegada no hi hem anat a portar calés, sinó a fer-hi l'ascensió del cim més alt (2.942 m). El gran desnivell, de prop de 1.400 m, aconsellava de fer dues estacions, amb parada al refugi guardat del parc natural. Així doncs, el darrer cap de setmana de primavera, i cames ajudeu-me, el GEST enfila cap a l'Estany de les Truites, al costat del qual trobarem el refugi (2.272 m). La pujada de tarda, sense gaire sol, però amb cert pes a la motxilla, grampons i piolet inclosos, es fa prou agradable per la vall del riu d'Aigües Juntes, entre verdor, esclat floral i rialleres cascades. Només per pujar fins al refugi és una excursió per GR d'alta muntanya que s'ho val.

El sopar al refugi, més que correcte, i abundant. Que no hi falti el caldo calentet, uhmmm... Una mica de sobretaula amenitzada amb fruits secs i la petaca d'aigua miraculosa del Safraner i, apa, a dormir que es fa fosc, i aquí tanquem els llums de seguida. El recital de la nit, esplèndid... i llarg, llarg. Que costen d'arribar les 6 del matí quan no pots aclucar l'ull! O dit altrament: per què només dormen els dos que ronquen? A veure si endevineu qui són.

Ja som a taula per esmorzar, completet, amb croissants inclosos. Ho deixem tot prou arreglat i comencem l'ascensió, a la recerca de la magnífica cresta que ens durà al cim. De pujada, evitarem la neu trescant sobre les roques de la carena, amb vistes esplèndides a tots els punts cardinals. De baixada, anem a trepitjar la neu de la gran pala del circ glacial, que a l'estiu conflueix sobre l'anomenat Estany Negre, però que encara era aleshores un estany només blanc i tot gelat. Baixem cap al coll de Malhiverns, que els tres més joves aprofiten per fer el segon cim de la jornada, el pic de Baiau, i després pala avall, entre la blancor infinita que ens envolta. Sembla mentida com, de vegades, una experiència tan simple i senzilla com caminar en silenci submergits en la blancor pura pugui esdevindre una experiència tan vivificant. 

2016. Pic del Comapedrosa (Arinsal, Andorra).
Aquesta aplicació de mòbil connecta amb el servei d'emergències 112/911 més proper de la regió pirinenca en què us trobeu.