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20150801

[1114] L'Andorra del segle XVIII (i)

1788. De la Seu a Andorra, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
«Desde Urgel a Andorra, 5 horas». Aquesta era la distància de carreter fins a Andorra la Vella des de la Seu d'Urgell. I ara ens queixem dels embussos! «Para ir a Andorra se toma el camino desde la Seo de Urgel a orillas del rio Balira, que es el que habre el único paso que hay por esta parte». Exactament igual avui que fa mil anys. 
1882. Andorra, Casa de la Vall. 
Foto: Frederic Bordas i Altarriba (MDC-AFCEC).
La Casa de la Vall d'Andorra la Vella en una de ses primeres fotos, probablement.
1882. Andorra, Casa de la Vall.
Foto: Frederic Bordas i Altarriba.

Detalls de la Casa de la Vall, amb la tanca que l'envoltava.
1900 ca. Consell General de la Vall, Andorra.
Foto: Josep Claverol, de la Seu d'Urgell 
(MDC-AFCEC).
Els membres del Consell General de la «República d'Andorra» al tombant del segle XX.
1900 ca. Consell General de la Vall, Andorra.
Foto: Josep Claverol, de la Seu d'Urgell.
Detall dels prohoms andorrans.
1788. De la Seu a Andorra, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
Al 22 de setembre començà l'autor aquest viatge de la Seu d'Urgell a Andorra, i «a cosa de dos horas se llega a la Cruz de Arcavell, que es el mojón divisorio de España y la Valle, el qual se halla a orilla del camino, y cerca del río y cerca de un molino harinero. Allí se hace la ceremonia del recibimiento del Obispo y la entrega de reos».

Més endavant «se pasa un puente sobre el río Valira y se descubre la Casa de Puig de Olivella, que es la casa más antigua del valle, y se ven otros varios pueblos... y se llega a la villa de Sant Julià de Lòria, que es la primera del Vall, la qual está metida entre grandes montes. Para entrar en ella hay su puerta, aunque mezquina, defendida con sus ballesteros, y ella misma sirve para cerrar el puente de madera que da paso desde la villa a la parte occidental del río».
1788. Sant Julià de Lòria, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
Descripció de Sant Julià de Lòria, i del contrast de ses dos muntanyes, el Rocafont, de pedra pura, i el Sibós, «todo él está cultivado y lleno de huertas que producen todo género de verduras de la calidad más excelente, y árboles frutales, entre ellos higueras, y en el monte Mainet, unido también con éste hay un lugar con cuatro casas en lo más alto del valle, que se llama Certés»

S'hi descriuen els carrers i cases de Sant Julià, l'església «que se halla situada en una orilla del pueblo», a part que «hay alguna capillitas por el pueblo y una fuente muy buena y abundante, hay muchas tiendas de géneros prohibidos». O sigui, que això de les botigues ja té segles!
1882. Sant Julià de Lòria, Andorra.
Foto: Frederic Bordas i Altarriba (MDC-AFCEC).

El pati interior d'una casa de l'època amb els amos al davant i la parra a la façana.
1882. Sant Julià de Lòria, Andorra.
Foto: Frederic Bordas i Altarriba.

Detall de la casa i de les persones: elles totes de negre rigorós, el padrí amb la boina al cap, i el jove amb esclops.
1788. Sant Julià de Lòria, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
Fins i tot hi havia un armer «para componer las caravinas de los contrabandistas... En el mesón y plaza hay siempre un montón de mozos arrogantes que están aquí retraídos». Deixant la vila enrere, «hay muchos campos en este distrito pantados de nabos para engordar los cerdos, cuya carne es excelente, especialmente las de Canillo i Encamp, pero en Canillo componen muy bien las magras».

Sobre la climatologia nivosa, descriu graciosament l'autor que «en todo este país caen muchas nieves, de modo que hay casa que tienen que salir por las ventanas». També es fixa en la quantitat de colomars «formados en torres sueltas»


S'hi lloa la construcció de pedra seca: «para sacar agua del río y para cercar sus campos hacen estos naturales unas paredes de piedra seca de tanta suavidez y unión que resisten qualquiera avenida». Passen el pont de la Margineda, «de un ojo grande bien construido», camí d'Andorra la Vella.
1788. Andorra la Vella, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
L'horta de la vall abans d'entrar a Andorra «está perfectamente cultivada i arbolada y hay muchos prados... y antes de entrar se ven a orillas del camino unos nogales terribles cuyas nueces son delicadísimas, los campos están cercados como igualmente los prados; los cercan con piedras que sacan del mismo campo... empleando para esto los tiros de pólbora»

A l'entrada d'Andorra la Vella «hay una hermosa fuente muy abundante y que en verano sabe un poco a tierra». El poble es troba «dividido en dos barrios» i també s'hi diu que «casi en medio de él hay telares de paños gordos». Dóna fe l'autor que «al entrar vi al famoso Gravat, insigne malechor que se halla aquí refugiado con otros compañeros». Es tracta del bandoler dit Gravat de Montagut, que ja en aquell segle hi havia anat a portar o gastar-s'hi la pasta.
1890. Santa Coloma, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal (MDC-AFCEC).

La meravellosa església romànica de Santa Coloma, amb uns grandiosos arbres al voltant.
1890. Santa Coloma, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal.

Detalls del campanar arrodonit.
1788. La Vall d'Ordino, «Diario de los viajes hechos en Cataluña 
por don Francisco de Zamora», tom I, ms. (BNE). 
El visitant agafa la vall del riu de Montaner, per Sispony i Anyós, on «en lo hondo se ven varios molinos, y allí vi [que] están recogiendo la hoja del olmo y la del sauco, cuyos árboles dejan pelados para darlo a los cerdos»

El clima determinava una sembra primerenca: «ya hay trigo nacido en este valle pues como hace frío y nieva tanto, necesitan sembrar al acabar la cosecha. El trigo que cogen se llama espelta... El país hasta llegar a Ordino es bastante gracioso». O sigui, agraciat: «continuamente se ven algunos molinos y a la izquierda de la parroquia de la Massana y luego pasando un puente de madera, se descubre la herrería y pueblo de Ordino»

La farga de la vora del riu era digna de veure's «por estar bien construida y con sus fuelles de agua bien hechos». Altre cop el clima determinava la labor ferrera: «como el país es tan frío y nevoso se ha de recoger precisamente en el verano el carbón y mena necesario para el consumo, los trabajadores son todos franceses y el hierro se despacha para la tierra baja».
Anys 1900-1910. Molí de la Farga de Rus de Santa Coloma, Andorra.
Autor desconegut (MDC-AFCEC).

Al costat de la Valira, una típic molí fariner dels segles XVIII i XIX, diria que al costat del Pont de la Margineda, al camí ral de Sant Julià cap a Andorra la Vella. No n'hi havia gaires més de ponts de pedra en aquells rodals.
Anys 1900-1910. Molí de la Farga de Rus de Santa Coloma, Andorra.
Autor desconegut.

Detall del molí i del pont de pedra, amb un pagès amb un parell de mules que l'anònim retratista va fer posar-s'hi per a la posteritat.
1890. El Serrat, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal (MDC-AFCEC).
Dos vistes de Port del Rat: a dalt des de l'est, a baix des de l'oest.
1890. El Serrat, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal (MDC-AFCEC).

L'hotel del Serrat, entre la Tristaina i la Valira occidental.
1890. El Serrat, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal.

El llogaret del serrat, amb les tanques i marges de pedra seca que envoltaven els prats. 
1890. L'Estret de Sant Antoni.
Foto: Lluís Marià Vidal i Carreras (MDC-AFCEC).
Preciosa imatge del congost de Sant Antoni de la Grella a Sispony. 
1890. L'Estret de Sant Antoni, La Massana, Andorra.
Foto: Lluís Marià Vidal (MDC-AFCEC).
Detalls del bucòlic paratge natural. 
1904. L'Estret de Sant Antoni, La Massana, Andorra.
Foto: Cèsar August Torras (MDC-AFCEC).
El congost per dins. 
1904. L'Estret de Sant Antoni, La Massana, Andorra.
Foto: Cèsar August Torras (MDC-AFCEC).
El camí de la Massana pel pont de Sant Antoni de la Grella o de Sispony, l'únic pas des de temps romànics de la Valira oriental.