Seguidors

20140210

[613] Superespot, paradís blanc

1967-68. Super Espot, Pallars.
S'inaugura l'estació d'esquí, una de les més primerenques del Pirineu lleidatà. A dos quilòmetres i mig del poble d'Espot, el clima sec i més assolellat del vessant sud semblaven garantir-li un emplaçament idoni per a les activitats esportives hivernals i estiuenques. La reculada de la neu i la manca de visió empresarial que ens caracteritza (amb les excepcions que calgui) s'encarregaren de desmentir-ho.
1967-68. Super Espot, Pallars.
El telecadira de l'estació, dit dels Estanyets, atansava els esquiadors a la cota 2000, amb la magnífica vista de la Pala d'Eixe al darrere.
1967-68. Super Espot, Pallars.
A prop de l'aparcament, s'agafava el telecadira dels Estanyets. En arribar a dalt, la visió del Pirineu era esplèndida. 
1967-68. Super Espot, Pallars.
Aquest era el nom original de l'estació, que de seguida fou substituït per l'històric de Super Espot. Òbviament i desgraciada, la idea era disfressar una operació urbanística darrere de la promoció dels esports d'hivern. Com encara avui.
1950-60. Espot, Pallars.
El CEC havia organitzat cursos d'esquí a Espot des dels anys 50 a l'històric Hotel Saurat, i la idea de construir-hi una estació es va gestar des dels primers 60. Sobretot, calia no descuidar-se de la «urbanización».
1967-68. Super Espot, Pallars.
Els anys 70s i 80s foren l'època d'eclosió de l'esquí a Catalunya. Una època en què no calia tindre xalet ni segona residència, ni tampoc passar abans per cap botiga d'esports per abillar-se amb l'última moda i tots i cadascun dels complements. Només calia matinar, posar-se uns pantalons de plàstic sobre els texans, el jersei gruixut de llana que hi havia per aquell calaix, l'anorac, gorro i guants... i a lliscar!
1970. Super Espot, Pallars.
Anunci al Diari La Mañana del 28 d'agost. S'estrenava la millora dels accessos.
Anys 1970. Super Espot, Pallars.
Telecadira dels Estanyets.
Anys 1970. Super Espot, Pallars.
Banderí de promoció: Espot ja tenia Parc Natural i estació d'esquí.
Anys 1970. Super Espot, Pallars.
Una preciosa vista de la Pala d'Eixe, d'espectacular i llarga baixada, ja que es continuava pels Estanyets fins a baix de tot. Abans de plegar, la tradició era fer l'última baixada sencera.
1972. Super Espot, Pallars.
Plànol de les pistes als inicis de l'estació. El telecadira (1) i els dos teleesquís, fins a 2275 m.