Seguidors

20130909

[445] L'eixample lleidatà des de l'aire

1929. Lleida, Josep Gaspar i Serra (ICC). 
Vista aèria de l'eixample de la ciutat a l'altre costat de la Seu Vella, on des de feia segles la ciutat s'acabava als peus del turó de la Seu. De Sant Martí fins al barri de la Magdalena ja començaven les hortes, regades del canal de Pinyana des de final del segle XII.
1929. Lleida, Josep Gaspar i Serra (ICC). 
La Seu Vella. les restes del castell de la Suda, i el camí de pujada cap a la catedral, anomenat Llengua de Serp, llavors encara no urbanitzada. La Seu Vella fóra ocupada militarment pels espanyols des del 1707 fins al 1947.
1929. Lleida, Josep Gaspar. 
La Plaça Magdalena, on ara hi ha l'Auditori i l'aparcament, llavors amb un magatzem. S'observa l'encreuament de Pi i Margall amb Salmeron, Anselm Clavé i Sant Ruf amb la mateixa disposició que actualment.
1929. Lleida, Josep Gaspar. 
Darrere Prat de la Riba (del qual se'n veu un bocinet al marge superior dret), llavors Passeig de Circumval·lació, ja hi havia bastantes torres d'estiueig, tocant a la carretera d'Osca, actual Bisbe Ruano.
1929. Lleida, Josep Gaspar. 
Vista aèria de l'actual Prat de la Riba, a sota de l'esplanada al peu del turó de la Seu Vella, que se solia fer servir per a mercat de bestiar. El passeig era arbrat per tots dos costats, i a l'arribar a la cruïlla de Salmeron, ja hi havia una rotonda! De cases, però, cap ni una.
1929. Lleida, Josep Gaspar 
A l'esquerra, el carrer Sant Martí, que començava justament a l'església, on ecara s'hi aprecia el clos lateral que n'era el cementiri, avui desaparegut. Una mica més avall, l'enorme edifici històric de la Presó de Lleida, amb la plaça al davant i l'actual carrer Balmes llavors amb arbres. A la banda de dalt, observem la Panera i l'esplanada de la Plaça del Dipòsit.
1929. Lleida, Josep Gaspar. 
L'encreuament dels actual Balmes amb Prat de la Riba a la futura Plaça Ricard Vinyes. Tot l'eixample, la futura zona alta lleidatana, encara per construir.