Seguidors

20120304

[110] Canal de Seròs, 100 anys

La Canadiense (modernament normalitzat en La Canadenca) era el nom de l'empresa que va construir els canals de Balaguer i de Seròs, els pantans de Sant Antoni i Camarasa, i algunes altres obres hidràuliques per tal de fer negoci amb l'abastiment elèctric del Cap i Casal, en plena expansió de l'electrificació industrial. Podríem dir que fou la primera multinacional que s'establí a les comarques lleidatanes, del Pirineu a la plana, i en aquells temps d'ara fa justament cent anys, va donar feina a nombrosos pagesos dels encontorns. El meu repadrí del Soleràs hi acudí tota la temporada de construcció, des de la tardor de 1912 a la primavera de 1914, amb un carro de trabuc, ideal per al transport de terra, runes i pedres. Hi guanyà (hi suà a pic i pala) una petita «fortuna» per a l'època, i amb aquests diners pogueren comprar un petit tros d'«aulivers» a Granyena de les Garrigues. De fet, un bon tros ho esdevindria amb el temps i amb les espones que el repadrí hi va refer amb els dos fills rascant serra amunt, abans que tots dos morissin per atacs d'apèndix, ja que a pas de carro no pogueren ésser a temps d'arribar a l'hospital a Lleida. D'aquesta forma tràgica, aquest tros passà a l'herència de la meua padrina, i a través d'ella a les mans del meu pare, que l'acabà d'adobar i de posar en plena producció (per tant, cal prendre's el significat de «passar a les mans» en sentit literal). En definitiva, una família lligada a la història de la construcció del Canal de Seròs i de l'electrificació i modernitat de les nostres contrades. Tot i que el lligam no vingué per les accions que posseïssin de l'empresa, sinó de la força dels braços i de la pudor de la suor que hi esmerçaren.


1912-13. Lleida. Canal de Seròs.
 Vist des de dalt de les comportes, amb el pont del camí de Granyena i Alcoletge, sempre transitat, en primer terme. Un lloc on tothom sabia que no era bo per al bany, per l'enorme força dels borbolls i remolins de l'aigua quan surt de les comportes.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Per abuidar-lo, a banda del pic i pala, també van veure-s'hi les primeres màquines d'aquesta mena a Lleida. Diu el remitent, mal informat sobre la nacionalitat pròpia dels treballadors: «Une de ces machines qui travaillent plus vite que les ouvriers espagnols».
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
El desplegament de maquinària mai vista a Lleida abans fou imponent. Observem la triple línia de vies a diferent nivell, i els campaments d'obrers al fons, ja en el tram final.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall d'un dels «trenquets» de vapor per al trasllat de materials. Tots a punt per al «retrato» i per a la història.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Els encofrats de fusta per al revestiment formigonat del canal, un cop ja excavat, prop del campament de la Canadiense a la Bordeta, actualment Parc de l'Aigua.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall de les embastides. Al fons, el campament de la Canadiense a la Bordeta, actualment Parc de l'Aigua.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall de les comportes des del pont del camí de Granyena.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall de les comportes i del pont del camí de Granyena. Un dels traginers, amb carro de trabuc i mula, qui sap si l'atzar va fer retratar el meu repadrí?
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall de les comportes des del pont del tren, amb el canal ja revestit.
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall dels treballs d'encoframent, amb la Seu Vella al fons  (foto: GREC).
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Detall de la construcció cap a Albatàrrec (foto: MDC).
1912-13. Lleida. Canal de Seròs. 
Homes, mules i màquines, tots junts en l'esforç per la construcció del canal, cap a Torres de Segre (foto: MDC).

20120302

[109] «Portfolio Fotográfico: Lérida»

Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida». 
Una col·lecció de setze làmines amb imatges de la ciutat d'ara fa cent anys, que formava part d'una gran col·lecció d'àlbums de l'editor barceloní A.Martín. Dotze d'aquelles vistes eren aquestes:
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Puerta principal»
L'entrada secular de Lleida pel pont vell reconstruït l'any 1911, amb detall dels fanals modernistes que l'il·luminaven: «Es la única que queda en pié de las seis puertas que daban acceso á la capital, abriéndose ésta á la entrada del puente».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Campos Elíseos»
Amb les noves columnes:  «Construidos en 1860 han sido objeto de sucesivas modificaciones, especialmente la verja y entrada al paseo principal, reconstruida después de los desperfectos sufridos en 1907 á causa de las inundaciones del Segre».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Patio del Hospital». 
L'Hospital de Santa Maria, actual IEI, llavors encara pròpiament hospital.
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Plaza de la Constitución». 
La Plaça de Sant Joan, dedicada aleshores a la constitució monàrquica de la restauració, «en ella se halla establecido el mercado, destacándose en su frente la iglesia de San Juan enteramente construida, reemplazando á la que fue demolida en 1868».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Seminario conciliar». 
L'antic seminari i ara recorat de la UdL: «Es de moderna construcción, habiendose empezado en 1893. Tiene un magnífico salón de actos, capilla y un notable museo arqueológico instalado en la planta baja».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Claustro de la antigua catedral».
 La Seu, encara caserna ocupada: «Originalísima obra de la primera mitad del siglo XIV, en la que aparecen encadenados elementos de ornamentación románica en los capitales, en donde se apoyan las grandes ojivas de las galerías».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Calle de Caballeros». 
El rètol de LICEO ESCOLAR, al començament del carrer, llavors edifici de l'escola de noies. «Es una de las principales calles, perpendicular á la Calle Mayor, comunicando ésta con la parte superior de la ciudad».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Rambla de Fernando». 
El passeig que sorgí de l'enderroc de la muralla «constituye uno de los principales paseos, comunicando las afueras de la estación con el centro de la capital». S'hi observa un passeig encara sense cap mena d'enllambordat.
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Vista parcial». 
Hi observem el nou pont del 1911 al costat de les restes del vell pont medieval que la riuada de 1907 s'endugué «Destácase en primer término el nuevo puente sobre el Segre inaugurado en Septiembre de 1911, dominando la ciudad la inmensa mole de la antigua catedral convertida en castillo». 
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Puerta de los Apóstoles de la Catedral vieja». 
Els apòstols foren substituïts per soldadesca espanyola pel primer Borbó: «Fué construida en el siglo XV, pudiéndose apreciar la delicadeza de sus detalles, á pesar de los desperfectos que ha sufrido».

Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. La Banqueta i calle de Blondel».
  El passeig sorgit de l'enderroc de la muralla pont avall, amb un riu amb de valenta aigua i la façana de la Paeria antiga: «Constituye uno de las calles más populares de la ciudad por donde pasa la carretera general de Madrid á Barcelona y Francia, disfrutándose de hermosas perspectiva á lo largo del río Segre».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. La Banqueta i calle de Blondel».
  El pati gòtic de l'Hospital de Santa Maria, «fue comenzado el año 1454, continuándose en el siglo siguiente las obras de este benéfico establecimiento».
Anys 1910. «Portfolio Fotográfico. Lérida. Alberto Martín, editor». 
El mapa provincial amb l'escut que acompanyava les edicions dels àlbums. Encara sense túnel de Vielha.


[58] Tàrrega acolorida