Seguidors

20120424

[134] Portades d'avantguarda a «Vida Lleidatana»


1928. Revista «Vida Lleidatana», núm 57 (UdL, Càtedra Màrius Torres).    
Revista lleidatana en plena dictadura espanyola i primoriverista, que fou la introductora de les primeres pinzellades d'avantguarda en la cultura lleidatana. Entre les novetats que aportà, la popularització del topònim normativitzat «Lleida» enlloc del tradicional d'arrel medievalitzant «Lleyda».
1928. Revista «Vida Lleidatana», núm 59.    
La introducció de les línies rectes i de les figures geomètriques assenyalava l'abandó definitiu del recargolament modernista, ja passat de moda a tot Europa. Número especial dedicat a l'escriptor Ignasi Iglésias, al preu d'una pesseta.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 62.    
Joc aleshores novedós de línies i espais buits, amb toc de color.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 64.    
L'ús de colors llavors poc habituals era signe de trencament amb la tradició.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 66.    
Portada avantguardista. Color, geometria i buit.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 67.    
Portada avantguardista. La tipografia classicitzant també fou signe d'avantguarda a Catalunya, i l'índex ressembla una columna romana.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 73.    
Portada avantguardista. Els buits blancs i la manca de recarregament visual marcava distàncies amb la tradició recent.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 74.    
Portada avantguardista. Inici d'una sèrie de portades amb els triangles a dalt i a baix, del mateix o de diferents colors.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 83.    
Portada avantguardista. També l'enfocament dels continguts, sorgits de la tradició local, però plenament universals alhora per la seua rigorositat i qualitat, lluny de la «xabacaneria» localista, marcava el punt d'inflexió de la incorporació de Lleida a la cultura catalana moderna.
1929. Revista «Vida Lleidatana», núm 84.    
Portada avantguardista. La tipografia vertical també marcava la modernor de la publicació. La tercera generació de la Renaixença lleidatana portà la cultura lleidatana a la seua màxima esplendor, que es perllongaria durant els anys republicans.
1930. Revista «Vida Lleidatana», núm 85.    
Portada avantguardista. Ara amb el quadrat interior acolorit.
1930. Revista «Vida Lleidatana», núm 87.    
Portada avantguardista. La buidor i la recta avantguardistes. Per a un breu resum històric de l'aportació i autors de la revista, consulteu la ressenya següent: Torrent, Joan; Tasis, Rafael (1966). Història de la Premsa Catalana. Barcelona: Bruguera, vol. II, pàg. 664-665.