Seguidors

20111011

[65] Memòria gràfica digitalitzada

El muntatge Recull Fotogràfic de Lleida ha circulat aquests darrers mesos per internet, de correu en correu. La meua felicitació a l'autora per conservar-nos aquesta memòria gràfica. Un parell més de felicitacions, de visita obligada per a qui vulgui recordar imatges antigues o, per als més joves, conèixer com era Lleida quan encara era un «poble» gran: el bloc Fotografies Antigues de Lleida, i la pàgina de facebook Fotos Antigues de Lleida. Hi afegeixo Lleida fa casi un segle, que recull les fotos, precioses, publicades pel diari Segre ara deu fer deu o dotze anys, o més, perquè últimament em passen com una exhalació.

La conservació de la memòria gràfica hauria d'haver estat un dels objectius dels nostres ajuntaments democràtics durant els anys de vaques grasses. Així hauríem fet memòria d'on veníem i potser hauríem encertat una mica allà on volíem anar, en lloc de deixar-nos endur per aquesta nova febre de l'or del totxo. Al meu poble de naixement, a Alcoletge, gairebé sempre el regidor d'urbanisme era un dels paletes (perdó, ara se'n diu constructors) del poble. No em digueu que no fa riure: ajuntar el pa i la gana. I ara ens traiem les puces de sobre dient que tot és culpa dels mercats i dels polítics!

Avui les noves tecnologies ens ofereixen l'oportunitat de recuperar i compartir aquests ulls al passat que les són les fotos d'abans. Un exercici molt simple per fer a les aules: demanar als nois i noies que espigolin entre les pàgines dels àlbums dels pares i les capses de fotos dels padrins (perquè els padrins sempre tenen les fotos en capses, oi?), portar-les a classe per explicar-ne allò que ens n'hagin dit a casa, escanejar-les i fer-ne un power-point o un petit vídeo per al web del centre escolar. Perquè, benvolguts xics i xiques lectors, com escriu Joanot Martorell: qui oblida lo passat, oblida a si mateix

Anys 1950. Lleida. 
Qui no havia plorat al «Baratillo» del Carrer Major? Era l'aparador més odiat de les mares, que no ens en podien traure dels pianets si no era arrossegant-nos del braç i gemegant a ple pulmó.
Anys 1950. Lleida. 
Carrer Major, encara enllambordat, al costat de la Reconquista.
Anys 1950. Lleida. 
Cinema «Cataluña», cantonada Blondel - Carrer Cavallers. Obert el 1912 i tancat el 1991.
Anys 1950. Lleida. 
Cinema Fèmina (1943-1984), a l'actual Cortefiel al Carrer Sant Antoni. La primera vegada que hi vaig anar, ja granadet i molt més tard que a l'època de la foto (1951), hi feien «La guerra de les galàxies»...
Anys 1950. Lleida. 
Cinema «Bahía» (1948-1990), al Carrer Ramon y Cajal, on ara hi ha un bloc de pisos.
Anys 1950. Lleida. 
Cantonada de Pi i Margall amb Salmeron. L'antic frontó.
Anys 1940. Lleida. 
Carrer Sant Antoni, encara enllambordat.
Anys 1970. Lleida. 
Les mítiques Sederies Catalanes, amb aquelles empostades plenes de rotllos de teles de tots colors.

[210] Lleida 1929